CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, March 29, 2009

i'm gonna home today....
smlm dpt berita, my mom agak kritikal..
abah ckp, mama batuk berdarah, n pernafasan dia perlu dibantu oleh oksigen tambahan..

aku kena balik jugak...
walau cmne skalipun..

mlm td agak terkilan jugak dgn org kat sekeliling aku...
time aku benar2 dlm kesusahan, sorang pon xleh nk hulurkan bantuan..
ntah la...mybe takdir kot..or mungkin juga nasib..
mintak tolong kt sedara aku kat Taman Kajang Utama tu, dia ckp dia kat KL,
ada hal...
mintak tolong kat sedara sorg lg kat Kantan Permai, dia lak kat Ampang,
juga ada hal..
call abg sedara aku kat Shah Alam, xdpt...
call Kak Nana sepupu aku kat Gombak, dia lak susah nk dtg amik aku..
nk call datuk sedara aku kat Bangi, cm xptut la pulak, sbb xpenah kenal dia lg..
huhu...
nk mintak tolong kwn kt sini lak, mcm2 alasan yg diorg bg...
so terpaksa la aku tangguhkan kepulangan aku, ke mlm ini...
cuti sndiri lak pasni, sbb dh lama xbalik...

adik2, awal2 pg lg datuk sedara aku, abg kepada datuk sedara yg kat Bangi tu,
g ambik diorg utk dibawa ke HUSM...
harap2 mama x de pape yg siyes...


Sunday, March 22, 2009


We're driving slow through the snow on 5th Avenue
And right now radio's all that we can hear
That we ain't talk since we left, it's so over due
It's cold outside but between us

The world slows down
But my heart beats fast right now
I know this is the part
Where the end starts

I can't take it any longer
Thought that we were stronger
All we do is linger
Slipping through our fingers
I don't wanna try now
All that's lefts good-bye
To find a way that I can tell you
I hate this part right here
I hate this part right here
I just can't take your tears
I hate this part right here

Everyday, seven takes of the same old scene
Seems we're bound by the laws of the same routine
Gotta talk to you now before we go to sleep
But will you sleep once I tell you

The world slows down
But my heart beats fast right now
I know this is the part
Where the end starts

I can't take it any longer
Thought that we were stronger
All we do is linger
Slipping through our fingers
I don't wanna try now
All that's lefts good-bye
To find a way that I can tell you
I hate this part right here
I hate this part right here
I just can't take your tears
I hate this part right here

I know you'll ask me to hold on
And carry on like northing's wrong
But there is no more time for lies
'Cause i see sunset in your eyes

I can't take it any longer
Thought that we were stronger
All we do is linger
Slipping through our fingers
I don't wanna try now
All that's lefts good-bye
To find a way that I can tell you

That I gotta do it,
I gotta do it,
I gotta do it
I hate this part
I gotta do it,
I gotta do it,
I gotta do it

I hate this part right here
And I just can't take these tears
I hate this part right here

Baru-baru ini...ngeee..



22 Feb 2009, looking after my Mom in Isolation Ward for Haematology, Husm.
Muka mama dh tambah tembam sbb tiap-tiap ari kene masuk air garam..
tu la rupa org yg jd peneman kat wad isolation tu..dgn mask n jubah yg tebal..actually aku kene pakai baju tshirt 2 lapis, then sweater, n then baru pakai jubah tu..walaupun pd siang hari..tu pon, kalo malam dua helai blanket..sejuk tahap ais..





Budak kecik comel ni, nama dia Muhammad Amiruddin. Adik sepupu aku, anak MakSu. Ni pics mase dia beberapa minggu lg nk ckup setahun..yg paling bwh tu lakn pics dia mase umo 2minggu..mmg lain sgt2 dgn pics skg ni..huhu...














Why Mom is The Best...








Thursday, March 19, 2009

semalam dan aritu dalam sejarah...

Bertemu kembali..hehe..

Byk ari x buat post baru, sbb weekend last week aku balik Kelantan..

Huhu…mula2 tu aku hanya merancang utk balik cm biase, sbb mmg setiap dua minggu sekali aku akan balik ke Kelantan, samada utk balik jaga mama kat spital atau balik umah…tp selalunya balik jaga mama la, sbb time aku balik, abah boleh pulang ke rumah utk berehat. Tup..tup…pg selasa sblum beli tiket utk balik tu, aku dpt tahu suatu berita yg amat2 menggembirakan. Mama dah boleh pulang ke rumah, tp cuma beberapa hari je la..doc bg cuti utk mama sebelum dia menjalani sesi kemoterapi yg kedua..(dijadualkan pada ari selasa, 10hb mac). Gembira bukan kepalang la aku ni…dh lama sgt mama xbalik umah..huhu…

Dipendekkan cerita, aku bertolak dr kajang menaiki train pada jam 9:03 malam (rabu), dan tiba di stesen tanah merah pada jam 11:30 keesokkan harinya (khamis). Dah lebih sebulan jugak la aku xbalik umah kt kampung, sbb tiap kali aku balik, aku g spital je..so ni la aku balik setelah lama xbalik…..(ape lak aku merapu ni..ayat ntah pape)..penat…huhu.. tp tu lah ceritanya… smpai kat umah, mama menyambut aku dgn senyuman kegembiraan..mane x gembiranya dia, dh lama sgt nk balik umah, skg bru dpt peluang tu.. mase aku balik tu, mama tgh berehat, terbaring di atas katil, dgn kepalanya yg dh licin. Huhu…mula2 terkejut jugak, sblum ni x de lak dia bgtau aku yg rambutnya dh xde, sbb aritu mmg ada lg walaupun byk yg dh gugur. Mama tersengih je, dia ckp abah yg cukur rambut dia, bg licin, sbb gugur byk sgt. Sambil gelak, mama ckp baik botak terus…huhu… aku dan adik2 mmg dh dpt menerima hakikat ni dengan baik. Mama ckp, bila dh selesai semua sesi kemoterapi, rambut baru akan baik balik, lg cantik drp sebelum ni.

Disebabkan mama dah lama berada di hospital (dah 2bulan), ramai yg teramat la orang yg datang ke rumah kami utk melawat mama. Saudara mara jauh dan dekat, jiran2 sekampung n dua tiga kampung yg terdekat juga datang. Tak ketinggalan juga rakan2 mama yg dekat dan jugak yg jauh2, yg sememangnya merindui mama. Nk g melawat kat spital xleh, sbb mama ditempatkan di wad isolation, wad yg mana pesakit xleh berjumpa dgn orang luar sbb pertahanan badang diorg ni kurang dan antibodi mereka sgt2 lemah. Disebabkan masalah ini, semua org xleh nk melawat mama, melainkan adik beradik dan anak2 dia. Bermula ari rabu, smpai la pg ahad, org mmg ramai gile kat umah. Dr awal pg, smpai tghari, smbung lak pas zohor, smpai la maghrib, smbung pas maghrib, smpai la tgh malam. Ada jugak smpai kul12 tgh malam pun yg belum nk balik2 lg..huhu…mama pulak rancak bercerita tentang pengalaman, keadaan dan peristiwa sepanjang dia di wad. Orang yg dtg xputus2… yg tu datang, pastu yg ni pulak dtg..yg tu balik, yg ni xbalik lg, yg lain lak dtg…huhu…

Mama dijadualkan masuk balik ke wad pada ari ahad, 8hb. Aku n adik bongsu aku, Nana ikut ke hospital utk anta mama n abah. Huhu.. cian jugak tgk mama, sekejap2 nmpak gembira sbb jumpa kwn2 dia kat dlm wad, pastu nmpak sedih lak, sbb terpaksa menjalani rawatan kembali. Pas anta mama, aku balik ke Pasir Mas, umah Mak Su. Nana lak dibawa balik ke rumah oleh sedara yg anta kami td. Kat umah Mak Su lak, pg isnin sebelum aku bertolak ke kl (aku naik train kul7:03 mlm kat bandar pasir mas), aku kene jd babysitter, sbb Mak Su aku g kursus kat Pengkalan Chepa. Bukan baby jugak, dh tua pun budak2 ni. Sorang umur 10 tahun, sorang lagi umur 7 tahun. Pastu, disebabkan Mak Su lambat balik, aku la yg kena masak utk husband dia yg balik makan tghari kat umah. Masak ala kadar je…ngeeee..bukan pandai masak pun aku nih…hehe… lepas kemas umah, aku lepak2 la kat dlm bilik, smbil belek2 album lama yg berlambak kat almari Mak Su. Huhu… tgh duk leka membelek2 tu, terjumpa lah aku dgn foto2 lama keluarga kami. Huhu… bila tgk balik, mmg nk tergelak. Yela, kenangan zaman kecik2 dulu, zaman bodoh2 dulu…huhu…

Mase kecik2 dulu, mase arwah atuk belah mama masih ada (arwah meninggal pada Jun 1999), kitorg ramai2 selalu berkumpul setiap kali berkesempatan. Tp bila arwah dh xde, arwah nenek lak tinggal ngn Mak Su, n umah atuk lak diambil alih oleh org lain, kami dah jarang sgt berkumpul bersama2.

Ni foto yg diambil awal tahun 90-an. Mase tu umur aku masih sa lg, xmasuk 10 tahun lg.huhu.. kalo sape2 yg kenal aku tu, korang leh agak la mane satu aku…gambar mase budak2, muka pun comot lg…hehe..

Hehe…ni gambar kt kampung atuk… dari kiri (Kak Long Zana, Oka, Kak Nana, Azmie, Abg Long, Izzati Husna, Maksu Dah, Kak Long AkmaLiana, aku, Tarmimi n Abg Din..yg berlagak duk atas kete tu adik aku…huhuhu…

Ni lak gambar Yaya ngn Fadh, mase ni Yaya umo 3 or 4tahun kot. Fadh lak 2 tahun tua dari Yaya…ni kat umah arwah nenek kat Pasir Mas.

Ni gambar adik pompuan aku, Yaya…huhu…skg dh form5..

Ni Noah, adik pompuan aku lepas Yaya. (Noah ni named after nama budak watak utama dlm cite Last Mimzy…kalo sape tgk, tau la, betapa genius budak tu n betapa Noah amat meminatinya..sbb tu la nama Noah tu diberikan kat dia..huhu)

Ni lak Noah, Yaya, ngn Ijah…Ijah ni mase kecik2 dulu cm awek Fadh jugak la..dh besar ni malu lak nk ngaku…huhu..

Ni gambar2 mase my Dad keje kat oversea…mase tu aku umo 5 or 6 tahun kot.. aku ngn Abg Long ditinggalkan di Malaysia, tinggal ngn atuk n nenek…huhu…Fadh ngn Yaya je yg dibawa bersama…Noah blum ada lg time ni…



Ni…..hmmm…hehe..gambar mase kat umah atuk.. paling kiri, Abg Din, skg dh umo 26 tahun kot, dah nk kawen dh bulan 9 ni..sebelah die tu nenek aku, then Oka, adik Abg Din, pastu Abg Long aku, Abah ngn Fadh, aku, n mama…huhu…mase ni Yaya xde lg kot..

Huhu…bawah ni plak gambar2 paling lama dlm simpanan Mak Su aku…lebih 15tahun yg lalu rasanya..

Ni gambar cousin2 aku belah mama, tp xsemua la yg ada..sbb mase tu ada yg baru nk kawen, ada yg baru nk lahir, n xkurang jugak yg blum lahir lg…ngeeee…dari belakang, yg tua tu adalah kakak arwah atuk aku (nenek sedara kitorg la…), then Kak Nah, Che Siti, Che Yah, baju pink tu lak Kak Ikah, baju wane coklat, kecik kat tengah tu, Tarmimi, anak Makngah yg sama umo ngn aku, then Kak Hasdalina (Nana), paling depan belah kiri, Kak Long Zana, Kak Long AkmaLiana, arwah Azmie, Mas, n aku…hehe…

Ni lak gambar adik beradik dlm setiap keluarga…

Mase ni kitorg masih berstatus 3 beradik..xde adik lain lg..huhu..Aku, Abg Long ngn Fadh…(tangan sape ntah yg dh rosakkan gambar ni..huhu..abaikan)..

Ni lak anak-anak Makngah..Kak Long Zana, Tarmimi n arwah Azmie..(Azmie ni meninggal mase umo 11tahun)

Ni anak-anak Mak Long…belakang tu Che Siti, Kak Nah, Che Yah, depan lak Oka n Abg Din..budak kecik yg menyibuk nk masuk gambar jugak tu adalah adik aku…haha…

Seterusnya, ni anak-anak Mak Cik..Kak Nana, Kak Ikah, n Mas..Kak Yati mase ni baru je kawen..

Tak ketinggalan jugak gambar ni…huhu…cousin aku, Che Siti ngn Erra Fazira..mase ni Erra datang beraya kat kampung aku, sbb ade sorg sedara aku yg jd pelakon suatu mase dulu rapat ngn Erra.